dissabte, 18 d’agost del 2012

Zotero

Quan vaig sentir/llegir el nom per primer cop vaig pensar: què diantre deu ser una cosa que m'evoca els dimonis?

Potser ho vaig relacionar amb allò d'en Pere Botero o vés a saber què...

El cas és que per mi s'ha tornat una eina indispensable. 

És com tenir les "Adreces d'interès" (els "favoritos" en castellà, pels que encara no heu catalanitzat el Windows) a "quasi" qualsevol ordinador. 

M'explico: Les adreces d'interès les tens guardades al "teu" ordinador. Si accedeixes a internet des de la feina, encara que utilitzis el mateix navegador no veus els favoritos que tens guardats a casa, perquè aquestes dades es guarden en local, a cada ordinador. Però vet aquí que Zotero et permet accedir a les adreces preferides des d'on siguis. 

Des d'on siguis si tens permisos d'administrador -o tens bon rotllo amb l'informàtic de la casa- i el pc que fas servir et permet instal·lar aquest programa.












Però Zotero és molt més que unes adreces d'interès penjades al núvol: és un aplicatiu que et permet endreçar en carpetes les webs que visites de forma molt més eficient que la pestanya esmentada en els diferents navegadors i, a més, et permet posar-hi anotacions, etiquetes, relació amb altres webs... I, sobretot, si entres les dades on toca, et permet exportar al bloc de notes la referència bibliogràfica en diferents formats.

Això és interessant si treballem -algú no hi treballa encara?- en un entorn 2.0. 

Quan fem un treball ens cal citar les fonts d'informació. Zotero ens facilita aquesta feina. Atenció: no la fa automàticament (tot i que d'entrada agafa metadades de les webs) però ens facilita força la transcripció final.

Quan accedim a la seva web, www.zotero.org, trobem els enllaços d'informació sobre l'aplicatiu i la política de privacitat. (Algú ha fet una web per facilitar entendre les polítiques de privacitat i en un altre moment en faré un post)

Després, si hi esteu d'acord, només cal clicar al "Donwload Now". Guardar i instal·lar. 

En el meu cas, que acostumo a utilitzar el navegador Firefox, em vaig trobar que un cop instal·lat ja tenia la icona, la "Z", a una barra a la part baixa del navegador. Des d'allí, amb un clic accedeixo a Zotero.

El programa es descarrega i s'instal·la molt ràpidament. 

Després, com sempre, cal fer l'aprenentatge.

Aquí deixo l'enllaç a tres guies, en tres formats diferents, per fer aprenentatge ràpid de Zotero:










4 comentaris:

Marisa SGR ha dit...

EStic d'acord amb tu! Des del moment de conèixer Zotero faig servir aquesta eina costantment!
MarisaSGR

docus ha dit...

A mi també m'agrada molt, Marisa. Gràcies per ser la primera a comentar!

El veí de dalt ha dit...

S'aprenen coses i tot, aquí, tu!

docus ha dit...

D'això es tracta: de compartir coneixements!