diumenge, 8 de juliol del 2012

Documentaquè?

Quan parlo amb algun company de feina i comento que estic estudiant a la UOC invariablement pregunten de què estic matriculat. I quan dic que faig el grau de Documentació i Informació immediatament surt la pregunta: documentaquè? i això perquè serveix?

Vaig venir a matricular-me d'aquest grau quasi per casualitat. Després d'iniciar diverses carreres i no sentir-m'hi a gust, vaig triar Documentació i Informació perquè a la meva feina actual em van encomanar la gestió documental de l'entitat. Des de la creació de les plantilles dels documents d'ús intern i extern fins al modelatge de procediments administratius amb un aplicatiu, ABSIS, que ha de permetre minimitzar els errors en els procediments i, alhora, accedir de manera ràpida i fiable a la informació. Com que la nostra és una entitat "petita", fa uns mesos em van afegir una nova tasca: tenir cura de l'organització de l'arxiu de l'entitat. Amb això es tancava tot el cercle vital dels nostres documents: la creació, la vida i la mort o la pervivència dels nostres papers.

Tenia la feina però no tenia titulació ni, principalment, coneixements tècnics. I va ser una sorpresa -molt agradable per mi- adonar-me'n que totes les assignatures que anava cursant tenien una aplicació immediata en el dia a dia. 

He de dir que em facilita molt la feina diària treballar al costat d'un documentalista professional extern a l'entitat amb qui des del primer moment es va establir una molt bona relació professional. Tinc la sort, doncs, de comptar amb els coneixements teòrics i amb els coneixements pràctics que em regala l'experiència del meu company.






Però què és un documentalista

Hi ha la definició i/o descripció que en dóna la wikipedia i que he enllaçat abans. Però per mi és alguna cosa més. 

Penso que en aquest món que ens ha tocat viure, el creixement del volum d'informació és exponencial i accelerat. I la vida dels humans és la que és i té el temps que té...

Trobo que els documentalistes tenen -tenim?- encomanada una feina que no ens acabarem: fer fàcil l'accés a la informació necessària a les persones que no tenen mitjans o possibilitats d'accedir-hi. I encara més. Ajudar les persones a saber trobar per elles mateixes la informació que necessiten.

La nostra és una disciplina interdisciplinar. Té eines i té mètode. I intervé en totes les facetes del coneixement. Com ser un especialista d'allò més general? Això, suposo, ho haurem d'anar triant. Imagino que cada un, en les seves circumstàncies, haurà de decidir a què dedica més temps i esforços. Però penso que tots tindrem en comú la idea primera: fer més fàcil l'accés a la informació.







2 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Els documentalistes són essencials per a mil aplicacions. I no tan ben considerats com cadria. Jo n'he fet sense ser-ho i sovint recorro a ells per a la meva feina. Bon blog i molta sort!

docus ha dit...

Gràcies veí!