dimecres, 15 d’agost del 2012

EOE

Expressió Oral i Escrita és una assignatura que, d'entrada, sembla una "maria". Les tècniques que s'hi expliquen i estudien són tant evidents que potser per això ens passen desapercebudes.

Quan ens posem davant del paper, de la pantalla, del micro o de la càmera imaginem que no és tant difícil fer-ho. I és cert: no ho és gens. El és més complicat és fer-ho bé i, sobretot, aconseguir l'objectiu pel qual se suposa que ens hi posem: comunicar-nos.

I per a comunicar-nos, per fer-nos entendre, hem de preparar les paraules, les frases i els paràgrafs amb un ordre determinat que ajudin a qui ens llegeix o escolta a interpretar com més aproximat millor el que volem dir.

Un amic internauta em deia fa unes setmanes que "la millor teoria per escriure correctament és crear les frases amb subjecte, verb i predicat. Les frases com més curtes millor. I si ho pots dir en dues paraules no ho diguis en tres".

Tot i saber-ho, sovint ens emboliquem utilitzant paraules buides de contingut, adornem el text amb subordinades i paraules llarguíssimes que ens fan semblar més dominadors del tema o posem poca cura a quina és la millor estructura de les idees que volem presentar.

Suposem però que hem tingut cura de la gramàtica, de la sintaxi i de la coherència del text. Encara hi ha una cosa més a tenir en compte: l'índex de boira.

L'índex de boira (o de bruma) fa referència a la claredat del text. Com pot mesurar-se que un text sigui més o menys entenedor? Segons Gunning -i altres com Flesh i Szigriszt- entenem millor les frases curtes que les llargues; al mateix temps, la majoria entén millor les paraules curtes que no pas les llargues. Amb aquestes dues premisses, si evitem frases llargues plenes de subordinades, i provem d'usar paraules no massa llargues facilitem la comprensió del missatge: ens fem més assequibles.

I per saber si estem en uns paràmetres o en uns altres, Gunning va trobar una formula matemàtica que consisteix a trobar la mitjana de paraules per frases i la mitjana de paraules esdrúixoles per cada bloc de 100 paraules. Aquests paràmetres sumats i multiplicats per 0,4 donen un índex que es coneix com a índex de boira i que també es podria anomenar com a índex de poca transparència o poca claredat: allò que fa més fàcil o més difícil entendre un text.
Per evitar-me haver de fer gaire números vaig buscar per la xarxa i sí, vaig trobar una eina que ens fa els números automàticament: The Gunning Fox Index.